Beszélgetés Istennel – “Teljesen félreértettetek”

A nemzeti oldalon sokszor hivatkoznak a Dalai Lámára, mintha ez valamilyen külső megerősítésre igyekvő belső kényszer lenne.
Elsősorban a Pilissel kapcsolatban emlegetik a Dalai Láma kitüntetőnek vélt figyelmét. Kérdés, hogy vajon nem csak kicsinyhitűségből fakad-e a hagyományainkat láthatólag nem értő vagy nem értékelő idegen szellemi vezetőre való hagyatkozás? A válaszhoz lássuk a Dalai Láma megnyilatkozását. Vizsgáljuk meg mit és hogyan beszél.
A Dalai Láma válasza arra, hogy a Pilisben van-e a föld szívcsakrája.

A mi kérdéseink. Mi az, hogy ostoba kérdés? Van-e egyáltalán ostoba kérdés? A pásztorok szerves kultúrája vallja, ahol leszúrom a botomat a földre, az a világ közepe. És ez így helyén való, mert Isten az embert a maga képmására teremtette. Mit van ezen mit röhögni? És vajon a Földnek, vagy a világnak hol van a szívcsakrája, azaz erővonal-csokra? (Feltehetőleg csi-köre, ki-köre, és nem szanszkrit “kereke” – lásd virágcso-kor, csa-var, ki-csi a bors de erős stb.) Bölcsebbek lettünk a választól, vagy reménységet meríthettünk belőle? Mi röhögnivaló van egy reménykedő kérdésén? Hol van a válaszban az alázat a kérdező és a kérdés iránt? Hol van a válaszban az isteni egy-szerűség, az analógiás gondolkodás, a szerves kultúra nyoma?
A válaszokat várhatólag mindenki érzi és meg tudja magában fogalmazni.

De figyeljük meg egy egyszerűbb, esendő ember fiktív példáját a következő bejátszásból.

Beszélgetés Istennel – magyarul

A bemutatott emberi hozzáállás különbözőségét a Dalai Lámáétól jól érezhetjük a kérdezőhöz és a kérdéshez való viszonyban.
Nem azt válaszolja az előadó, hogy a kérdés ostoba, mert a tanú esendősége az ideák igazságát és tanulságát nem feltétlenül cáfolja.
Bár kitalált történetről van szó, a filmbejátszás mondanivalója fején találja a szöget. Istent nagyon sokan talán teljesen félreértették.
Ez a filmbeli karakter, ez az  ember őszinte, szeretetteljes, és ez elég ahhoz, hogy lásson. Nem akarja magát többnek láttatni, mint ami. Isten gyermeke, és eszköz Isten kezében. Tanulhatunk a példájából.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s